Wandeling door de Cleene Hooge

 

Op zaterdag 19 september hebben we met onze donateurs en andere liefhebbers de jaarlijkse wandeling door de Cleene Hooge gemaakt. We verzamelden bij  DE BOOM aan het eind van de Cleene Hoogeweg .

DE BOOM, een wilg die er al ruim vijftig jaar staat begint aardig op leeftijd te raken. Er is onlangs een flinke tak afgebroken en op sommige plekken kun je dwars door de stam heen kijken. Johan Antheunisse ( zie verderop) vertelde ons dat zo’n wilg heel oud kan worden: van onderen loopt hij echter al weer uit, dat wordt de nieuwe boom als ie de kans krijgt. Wanneer deze oude wilg toch het loodje zou leggen, dan steken we onmiddellijk een nieuwe wilgentak in de grond, zodat daar ook weer iets moois uit kan groeien.

We vertrokken bij DE BOOM terwijl er net nog een klein buitje was gevallen. Johan Antheunisse, een Middelburger die alles weet van wat er groeit en bloeit, wandelde met ons mee en wees ons op allerlei interessante planten en hun gebruik. Hij bood aan om de vegetatie langs onze ommetjes te inventariseren. Traditiegetrouw hebben we een stop gemaakt bij boerderij Pitteperk. Tijdens de “koffie met wat lekkers” hebben we elkaar bijgepraat over allerlei dingen die er op dit moment spelen. Onlangs stonden er twee interessante berichten in de krant: Bericht 1: De camping in de Cleene Hooge is nu definitief van de baan. Het protest van alle stichtingen in de Griffioen  gezamenlijk, heeft daar zeker bij geholpen. Bericht 2: Het was wel even schrikken dat een Gemeenteraadslid weer het idee lanceerde om in de Cleene Hooge landhuizen te gaan bouwen om daarmee de financiële problemen van de gemeente Middelburg op te lossen. Als stichting De Cleene Hooge vinden wij dat een heel slecht idee. We zullen met z’n allen blijven strijden voor het behoud van het Nationaal Landschap Walcheren en deze unieke groene long van Middelburg. We willen koeien in de wei, de duinen kunnen zien en het reliëf van het Walchers landschap ervaren: de Cleene Hoogte bevat zowel het hoogste als het laagste punt van Walcheren en vertelt daarmee heel zichtbaar het verhaal van het ontstaan van ons eiland. Wanneer we de neuzen tellen in de Gemeenteraad dan krijgt het idee van die landhuizen gelukkig geen meerderheid.

Onze Wandeling Rechtsom, langs de Sint Laurens Weidehoek, Speelhof Hoogerzael, e.d. krijgt steeds meer gestalte. Langs de Zandvoortse weg, bij de vogelplassen, hebben we alvast een zitbank gezet. Daar komt nog een mooie, stoere verrekijker bij. Volgend voorjaar willen we de hele wandeling “rond” hebben.

Na de pauze bij Pitteperk – het was inmiddels mooi zonnig weer geworden – zijn we via de lange voetgangersbrug en langs het gemaal in de Domburgse Watergang weer terug naar huis gelopen.

Loopt u de volgende keer ook mee?

Jan Hendriksen, voorzitter Stichting De Cleene Hooge.